fbpx

INFO

E-bikes vad är det?

Cykla har väl alla gjort men vad är en e-bike? Och vad är en e-mountainbike?

E-bike är en el-cykel som ger dig extra skjuts när du behöver det; uppför, nedför, vid motvind och liknande.

E-mountainbike är en el-mountainbike som fungerar på samma sätt som en el-cykel men som dessutom tar dig till ställen du bara drömt om på cykel. Den är med andra ord väldigt terränggående.

fun-pain-fun-pain e-bikeMånga gillar cykling och en del älskar det. Skillnaden ligger oftast i hur mycket vi som cyklister orkar. Njutningen beror därmed en hel del på vår kondition. När det är platt, hårt och fint och allt flyter på som om vi har medvind är det riktigt kul, men jobbigheten kommer som ett brev på posten när orken tryter och vi vill mer än vad som är fysiskt möjligt.

Frågan är då om det finns någon snabb lösning på detta? En blixtsnabb förbättring av din kondition på ett ögonblick vore väl som en gudagåva? Men kondition tar ett bra tag att bygga upp så om du genast vill ut på äventyr som bara de mest vältränade orkar och lite till så är svaret: cykla på en e-bike!

Fördelarna är många, du kan t.ex. cykla ihop med personer som har bättre kondition än dig, och du som redan har bra kondition kan göra cykelturer i terräng och situationer som inte vore fysiskt möjliga oavsett hur vältränad du är.

Cyklarna

Vi använder cyklar från Haibike som är ett tyskt kvalitetsmärke. De är av allmountain-, enduro- och fatbiketyp med fjädring både fram och bak.

Vi har omsorgsfullt valt dessa cyklar för gästens trygghet och upplevelse som givetvis är vårt högsta intresse, de klarar med lätthet terrängen vi färdas i och mycket mer om man så vill.

Motorerna är uteslutande tyska Bosch eller japanska Yamaha som är driftsäkra och i topp inom e-bike industrin. Det borgar för bekymmersfria turer med hög kvalitet.

Motorn är en så kallad pedelec, vilket betyder pedalassistans. Bättre förklarat är att cykeln kopplar på elmotorns hjälp bara när du trampar och kopplas ifrån när du slutar.

Du kan välja assistansstöd av elmotorn i fyra effektlägen, från lite grann till nästan 300% och känslan av ”lår av stål” infinner sig omedelbart. Detta gör att våra deltagare kan ha kul tillsammans trots helt olika förutsättningar med exempelvis ålder och kondition eller krämpor som försvårar vid normal cykling.

Inkluderat i turen

• E-bike
• Hjälm
• Ryggsäck
• Vattenflaska
• Extra batteripack (Endast på långturerna)

Fika ingår i turerna och innehåller kaffe eller te som vi kokar på pausen och även en bulle eller kaka(om du har allergier så säg till i god tid så ordnar vi det ).

Om grupperna

Minst 2 och max 4 personer är vår grundidé. Vid färre eller större antal gäller andra regler, till exempel höjs priset för turen om du vill ha en privat guidning och om ni är fler än fyra så måste ni boka i god tid för att kunna garanteras guider och cyklar.

Guiderna

Vår guide Jonny Öhrn är bosatt i Riksgränsen och har drygt 20 års erfarenhet av guidning inom fjällturismen och oräkneliga turer på skoter, skidor och mountainbike, både i sitt arbete och privat.

Hans notoriska nyfikenhet att upptäcka cykelterrängen i området har gjort att vi kan erbjuda turer som du aldrig har möjlighet att uppleva annars, från lätta till extrema, och även anpassa dessa efter gästens/gruppens erfarenheter, väder och förhållanden.

Din egen utrustning

Det är bra om du har ett par rejäla träningsskor, exempelvis en Goretexvariant, eller en vristhög känga om väderleken är kall eller fuktig. Regnkläder ifall vi drabbas av någon skur. En varmare tröja är skönt att ta på sig vid pauserna eller om det blåser, förslagsvis av Houidinityp. Kläder som tål att bli smutsiga. En mountainbike sprätter upp lite smuts från marken här och där trots att det finns stänkskärmar på cyklarna.

Har du en egen favoritryggsäck så går det bra att använda den. Storleksförslag är minst 18 liter och max 35 liter, men låneryggsäck ingår i priset. Cykelhjälm om du har en egen, annars får du även låna av oss. Tränings- eller cykelhandskar med hela fingrar.

I samband med turen

• Kort presentation av guiden.
• Utdelning av ryggsäck, hjälm och handskar
• Ordentlig genomgång av cykeln samt personliga inställningar, utrustningen, cyklingsteknik, saker att tänka på, vägval samt turen i allmänhet.

Räkna med omkring 30 minuter för detta, utöver
tiden för turen.

Bra att veta

Se till att du har en hemförsäkring som gäller ifall en olycka sker. Det är din egen hem-/ olycksfallsförsäkring som gäller ifall olyckan är framme.

Som gästande cyklist är du ansvarig för utrustningen som du handhar under cykelturen. Cyklarna och utrustningen är försäkrade och en självrisk på 2500:- kan bli aktuell om gästen använt utrustningen ovarsamt och skadat den ordentligt.

Vid mindre skador som understiger självriskbeloppet så betalas endast för de trasiga detaljerna och arbetet för att reparera skadan.

Contact us!

Feel free to contact us with any questions you might have.
We are happy to help out in any way!